De afgelopen jaren is het voor starters lastiger geworden om een huis te kopen. Zo moet je de kosten koper zelf betalen, zijn de huizenprijzen gestegen en heb je als starter vaak nog geen enorm bedrag aan eigen geld om in te brengen. Maar kansen zijn er zeker wel! Om je op weg te helpen bij de aanschaf van je eerste huis, hebben wij een aantal tips op een rij gezet.
1. Bekijk de opties voor een Starterslening
Eén van die tips is om te kijken of je in aanmerking komt voor een Starterslening. Dit is een aanvullende lening die je naast je hypotheek afsluit. Hiermee overbrug je het gat tussen je maximale hypotheek en de prijs van de woning. Zo kun je al met al meer lenen. De Starterslening heeft bovendien gunstige voorwaarden. Zo betaal je relatief weinig rente en hoef je in de eerste drie jaar geen maandlasten te betalen.
Wel zijn er voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een Starterslening, die vaak wat verschillen per gemeente. Daarnaast biedt niet iedere gemeente een Starterslening aan. Wil je weten of jij gebruik kunt maken van deze lening, lees er meer over op onze pagina over de Starterslening.
2. Onderzoek of een schenking mogelijk is
Als je niet genoeg eigen geld hebt voor de aanschaf van jouw woning, dan kan een schenking je helpen om toch die stap te zetten. Wellicht zijn je ouders, grootouders of andere familieleden of bekenden bereid om een schenking te doen. Tot een bepaald bedrag en onder bepaalde voorwaarden kan dit belastingvrij.
Houd wel de belastingregels in de gaten. Zo is het in 2024 niet meer mogelijk om belastingvrij iets meer dan een ton te schenken voor een woning. Wel kunnen je ouders in 2024 eenmalig een vrijgestelde schenking doen tot een bedrag van € 31.813. Je mag zelf beslissen waar je die schenking aan besteedt (aan je woning of aan andere dingen). Een hogere schenking ontvangen mag overigens wel, maar je betaalt dan een bedrag aan schenkbelasting.
Wil je meer weten over de voorwaarden en belastingregels? lees dan dit artikel op de website van de belastingdienst.
3. Weet dat er ook mogelijkheden zijn zonder vast contract
Heb je een tijdelijk contract of ben je ondernemer, freelancer of uitzendkracht? Ook als je nog geen vaste baan hebt, is het wellicht mogelijk om een hypotheek te krijgen. Op onze pagina Hypotheek voor ondernemers, zzp'ers, flexwerkers of met een tijdelijk contract vind je daar meer informatie over.
4. Verdiep je in de startershypotheek van a.s.r.
Hypotheekaanbieder a.s.r. heeft de speciale WelThuis Startershypotheek in het leven geroepen. Die is anders dan andere startershypotheken, omdat hij een looptijd heeft van 40 jaar. Standaard lopen hypotheken 30 jaar. Door die langere looptijd heb je lagere maandlasten en mag je langer doen over de terugbetaling. Dat vergroot mogelijk je opties voor een hypotheek.
5. Vraag hypotheekadvies aan
Een hypotheekadviseur kan precies voor je uitzoeken wat jouw opties zijn voor een startershypotheek. Dus ben je je aan het oriënteren, maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Die kan bijvoorbeeld kijken of je in aanmerking komt voor een Starterslening.
We helpen je graag om een passende adviseur te vinden. Klik op de knop hieronder en vind de adviseur die bij jou past.