Heb jij momenteel een huurwoning en denk je eraan om een eerste huis te kopen? Of woon je nog thuis en twijfel je waar je beter aan doet: kopen of huren? Wij hebben de voor- en nadelen van kopen en huren op een rij gezet. Zo kun je zorgvuldig afwegen waar jij goed aan doet.

Voordelen kopen

Een huis kopen heeft een aantal belangrijke voordelen boven huren:
• Door elke maand af te lossen, neemt je vermogen toe. De woning is van jou en is dus onderdeel van je vermogen. Ook als de huizenprijzen stijgen, tikt dat aan voor je vermogen.
• Bij een koophuis kun je profiteren van hypotheekrenteaftrek. De rente die je maandelijks betaalt, krijg je dan deels terug van de Belastingdienst.
• Als je een huis koopt, kun je dat naar eigen smaak inrichten en verbouwen. Je hoeft geen rekening te houden met de eisen van een verhuurder.
• De waardestijging van je huis na een verbouwing en verbetering van je huis - bijvoorbeeld een nieuwe keuken of vloer - is voor jou.
• Voor starters zijn er een aantal gunstige regelingen die het kopen van een eerste woning mogelijk makkelijker maken, zoals de Starterslening, Duokoop en de vrijstelling van overdrachtsbelasting.
• Je hebt meer keuze: het aanbod van koophuizen is groter dan dat van huurhuizen.

Nadelen kopen

Maar er kleven ook een aantal nadelen aan een huis kopen, waarmee je rekening moet houden:
• Als de huizenprijzen dalen, kan ook jouw huis in waarde dalen. Dit kan betekenen dat je je huis ooit voor minder moet verkopen dan wat je er zelf voor hebt betaald. Het kan soms zelfs een probleem worden als je huis onder water staat (je hypotheekschuld is dan hoger dan de verkoopopbrengst van je woning).
• De reparaties en het onderhoud moet je zelf regelen en betalen.
• Je betaalt onroerendezaakbelasting. Hoeveel dat is, hangt af van je WOZ-waarde en van de gemeente waar je woont. 
• Als eigenaar van een koophuis heb je een opstalverzekering nodig, waarvoor je premie betaalt. Die verzekering zorgt ervoor dat je huis hersteld kan worden als het buiten jouw schuld om wordt beschadigd (bijvoorbeeld door brand). Gelukkig is de premie voor een opstalverzekering vaak maar een paar euro per maand.
• Je bent minder flexibel als je wilt verhuizen, omdat je eerst je huidige huis moet verkopen. Je kunt ook te maken krijgen met dubbele lasten als je al een hypotheek hebt afgesloten voor je nieuwe huis terwijl je oude huis nog niet is verkocht.

Voordelen huur

Waarom zou huren een goed idee kunnen zijn in plaats van kopen? We zetten een paar voordelen van huren op een rij:
De kosten voor (groot) onderhoud zijn voor de verhuurder; hier betaal je zelf niet voor.
Als de huizenprijzen dalen, verlies je geen vermogen. Dit risico ligt bij de verhuurder, niet bij jou.
De opstalverzekering wordt vaak betaald door de verhuurder.
• Je betaalt geen onroerendezaakbelasting (OZB).
• Je kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag.
• Je bent flexibeler als je wilt verhuizen, omdat je geen rekening hoeft te houden met het verkopen van een oude woning. Wel heb je vaak te maken met een opzegtermijn (van meestal één maand).

Nadelen huur

Daar staan een paar nadelen van huren tegenover, namelijk:
• Voor particuliere huurwoningen ben je vaak aan huur per maand veel meer kwijt dan dat je kwijt zou zijn aan hypotheek voor een koophuis met hetzelfde oppervlak.
De huurprijs stijgt elk jaar, vaak met een groter percentage dan de hypotheeklasten.
• Als je jouw woning verbouwt, profiteert de verhuurder van de waardevermeerdering in plaats van jijzelf.
• Je hebt beperkte of geen verbouwingsmogelijkheden. Je kunt de woning dus niet volledig naar jouw smaak verbouwen als de verhuurder daar wat op tegen heeft.
• Je hebt mogelijk lange wachttijden voordat je een woning kunt huren.
• Er is vaak een beperkt aanbod aan huurhuizen.
• De kans is groot dat je voor een minimale periode moet huren. 

Rekenvoorbeeld huur of koop

Mocht je nog steeds twijfelen, dan laat onderstaand rekenvoorbeeld je zien wat financieel het verschil is tussen huren en kopen. 

Huren 

Huur-of-kopen1

Het bedrag dat jij maandelijks aan huur betaalt, verdwijnt volledig in de zakken van je huurbaas. Je wordt geen eigenaar van de woning en bouwt geen vermogen op. Daarnaast stijgt de huurprijs per jaar gemiddeld met 2%. Als jij momenteel huurt voor € 652,- per maand, dan kan het zo zijn dat je over 30 jaar € 1.181,- huur per maand betaalt voor dezelfde woning.

Kopen

 

huur-of-kopen2

 

Als je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, word je elk jaar meer eigenaar van jouw huis.
Stel: jij hebt op 1 januari 2023 als 28-jarige met een inkomen van € 35.000 een huis gekocht. Daarvoor heb je een annuïteitenhypotheek van € 200.000 voor 30 jaar tegen 2,3% rente afgesloten. Dan betaal je het eerste jaar € 652 netto per maand aan hypotheeklasten. Daar komen nog de kosten bij die je als huiseigenaar hebt voor bijvoorbeeld verzekeringen en belastingen. Wel ben je na 30 jaar zelf volledig eigenaar van je huis.
* Let op: bovenstaand rekenvoorbeeld is indicatief. De werkelijke huurprijzen of hypotheekrentes kunnen elk jaar veranderen.

Dus: waar doe jij goed aan, huren of kopen?

Het dilemma van een huis huren of kopen, blijft een lastige. Het verschilt vaak per situatie waar je goed aan doet. Het loont daarom om de genoemde voor- en nadelen voor jezelf cijfers te geven. Hoe belangrijk zijn die voor jou? Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan kunnen gaan en staan waar je wilt, dan is huren wellicht handig. Vind je het prettig om het huis helemaal naar jouw smaak in te richten, dan pleit dat voor kopen.


Advies over waar jij goed aan doet: huren of kopen?
Wil jij met een expert verder praten over het dilemma van kopen of huren? Schakel dan advies in van een hypotheekadviseur. Zoek via onze tool een passende hypotheekadviseur die jou verder helpt.  

Hypotheekadviseur zoeken