Zzp’er of ondernemer

Ook als zzp'er of ondernemer kun je een hypotheek afsluiten. Anders dan bij iemand in loondienst, is jouw inkomen de winst die jouw onderneming maakt. Als je een hypotheek aanvraagt is dat waar hypotheekverstrekkers naar kijken. Meestal vragen hypotheekverstrekkers je om cijfers van de afgelopen 3 jaar aan te leveren. Ben je nog geen 3 jaar zzp'er of ondernemer? Geen paniek, er zijn ook hypotheekverstrekker die je een hypotheek willen verstrekken als je nog maar 1 jaar als zzp'er of ondernemer aan de slag bent. 

Flexwerken (via een uitzendbureau)

Als je werkt voor een uitzendbureau of detacheringsbedrijf heb je niet het regelmatige inkomen van iemand in loondienst. Het ene jaar verdien je als flexwerker nu eenmaal meer dan het andere jaar. Hoewel het wat lastiger is, kun je toch een hypotheek krijgen als jij kunt aantonen dat je genoeg verdient. De hypotheekverstrekker kijkt dan bijvoorbeeld naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. Of ze accepteren een zogenaamde perspectiefverklaring. Deze kun je aanvragen bij het uitzendbureau waar je in dienst bent. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je minimaal één jaar werkervaring hebt via jouw uitzendbureau. Op de webstite van stichting perspectiefverklaring kun je de details lezen.

Tijdelijk contract in loondienst

Ben je in loondienst met een tijdelijk contract, dan kun je een hypotheek krijgen als je werkgever een intentieverklaring wil tekenen. Hiermee geeft je werkgever aan van plan te zijn om jou in vaste dienst te nemen. Als de marktomstandigheden en jouw functioneren tenminste gelijk blijven. Jouw werkgever kan dit aangeven op de werkgeversverklaring die je sowieso nodig hebt voor het aanvragen van je hypotheek. Goed om te weten: de intentieverklaring is geen formele toezegging dat je een vast contract krijgt.

Meer weten?

Meer weten over jouw speficieke mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Hypotheekadviseur zoeken