Ben jij ondernemer, zzp’er of flexwerker? Of werk je wel in loondienst maar heb je een tijdelijk contract? Dan gaat een hypotheek aanvragen wat anders in zijn werk. Maar wees gerust: er zijn zeker wel mogelijkheden. Zelfs als je pas één jaar ondernemer bent. We zetten de opties voor je op een rij.

Hypotheek als zzp’er of ondernemer

Ook als zzp'er of ondernemer kun je een hypotheek afsluiten. Anders dan bij iemand in loondienst, bestaat jouw inkomen uit de winst die je met je onderneming maakt. Als je een hypotheek aanvraagt, is dat waar hypotheekverstrekkers naar kijken om je maximale hypotheek te bepalen.

Meestal vragen hypotheekverstrekkers je om de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar aan te leveren. Ben je nog geen 3 jaar zzp'er of ondernemer? Geen paniek: er zijn ook hypotheekverstrekkers die je een hypotheek willen verstrekken als je nog maar 1 jaar als ondernemer aan de slag bent. In dat geval kijken de hypotheekverstrekkers naar dat ene boekjaar en naar je eerdere inkomen in loondienst. Daar nemen ze het gemiddelde van om je maximale hypotheek te berekenen.

Als je korter dan een jaar je eigen onderneming hebt, is een hypotheek aanvragen lastig. In dat geval kun je beter nog even wachten totdat je minimaal 1 volledig boekjaar kunt laten zien.

Hypotheek als flexwerker (via een uitzendbureau)

Als je werkt voor een uitzendbureau of detacheringsbedrijf heb je niet het regelmatige inkomen van iemand in loondienst. Het ene jaar verdien je als flexwerker meer dan het andere jaar. Hoewel het wat lastiger is, kun je toch een hypotheek krijgen als jij kunt aantonen dat je genoeg verdient. De hypotheekverstrekker kijkt dan bijvoorbeeld naar je inkomen van de afgelopen drie jaar.

Bij de aanvraag van een hypotheek als flexwerker kan een perspectiefverklaring helpen. Deze kun je aanvragen bij het uitzendbureau waar je in dienst bent. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je minimaal één jaar werkervaring hebt via jouw uitzendbureau. Op de website van Stiching Perspectiefverklaring kun je de details lezen.

Hypotheek met een tijdelijk contract in loondienst

Werk je in loondienst met een tijdelijk contract? Dan kun je een hypotheek krijgen als je werkgever een intentieverklaring wil tekenen. Hiermee geeft je werkgever aan van plan te zijn om jou na afloop van je tijdelijke contract in vaste dienst te nemen. Tenminste, als de marktomstandigheden en jouw functioneren gelijk blijven.

De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring die je sowieso nodig hebt voor het aanvragen van je hypotheek. Hiermee verklaart je werkgever onder meer dat jij hier werkzaam bent voor een X aantal uren tegen een bepaald salaris.

Goed om te weten: de intentieverklaring is geen formele toezegging dat je een vast contract krijgt.

Meer weten?

Meer weten over jouw specifieke mogelijkheden voor een hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur voor persoonlijk advies. Vind via de knop hieronder een hypotheekadviseur die bij jou past.

Hypotheekadviseur zoeken