Bij het kopen van je eerste huis hoort ook het afsluiten van een hypotheek (tenzij je net de loterij hebt gewonnen). Vroeg of laat loop je tegen de vraag aan of je wél of geen hypotheekadviseur in de arm neemt. Dit artikel helpt je om een weloverwogen keuze te maken.

Wat doet een hypotheekadviseur eigenlijk?

Om te beginnen is het belangrijk om scherp te hebben wat een adviseur voor je doet. In de basis zijn dat zeven dingen

  1. De adviseur berekent wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.
  2. De adviseur helpt je te kiezen tussen de verschillende hypotheekvormen, rentevaste perioden, hypotheekvoorwaarden en verzekeringen.
  3. De adviseur gaat na of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een Starterslening of Nationale Hypotheek Garantie.
  4. Als je een onafhankelijke adviseur inschakelt, dan helpt deze je om een hypotheekaanbieder met een bij jou passend en voordelig product te kiezen.
  5. De adviseur berekent wat een hypotheek en de bijbehorende verzekeringen jou gaan kosten, zodat je goede keuzes maakt. Daarbij worden verschillende varianten naast elkaar gezet, zodat je kunt zien wat verschillende opties qua maandlasten voor jou betekenen.
  6. Voordat de adviseur een goede berekening kan maken, zet deze jouw financiële gegevens op een rij, vraagt naar je toekomstplannen en bespreekt hoe je tegenover risico staat als er onverwachte dingen in je leven gebeuren. Zo kan hij je niet alleen adviseren over een voordelige hypotheek, maar ook één die bij jou past.
  7. Tenslotte zorgt de adviseur ervoor dat alles geregeld wordt. Denk aan het aanvragen van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen, de eventuele aanvraag van een Starterslening en Nationale Hypotheek Garantie en het inschakelen van een taxateur en notaris. Alles bij elkaar is dit vaak een taai en tijdrovend proces dat heel wat papier-, mail- en belwerk vergt. Fijn dus als een adviseur dat uit handen neemt!

Waarom zou ik een hypotheekadviseur inschakelen?

Er zijn grofweg drie redenen om een hypotheekadviseur in te schakelen.

Om te beginnen: een adviseur bespaart je veel tijd en zorgt ervoor dat je betere keuzes maakt. Niet alleen rondom je hypotheek, maar met het oog op je totale financiële situatie. Denk aan wat er kan gebeuren bij het overlijden van je partner, als je arbeidsongeschikt raakt of als je werkloos wordt. Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om alles hierover zelf uit te zoeken en te regelen.

Ben je iemand die dat wel leuk vindt? Dan kun je bij een aantal banken een Execution Only-hypotheek afsluiten. Dat is - populair gezegd - een doe-het-zelf-hypotheek. Daarvoor moet je wel over de juiste kennis beschikken: aanbieders van doe-het-zelf hypotheken zijn verplicht om je een kennis- en ervaringstoets te laten maken. Alleen als je daarvoor slaagt, mag je zelf een hypotheek afsluiten.

Ook als je voor die test slaagt, heb je als leek natuurlijk nog niet de kennis en ervaring van een hypotheekadviseur. Dus doe dit alleen als je heel zeker bent van je zaak. Als er onverwacht iets misgaat, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Een hypotheekadviseur kan je voor financiële risico’s behoeden en ziet niets over het hoofd.

Tot slot bespaart een onafhankelijk hypotheekadviseur je vaak geld, ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo. Het zelf regelen van een hypotheek kost tussen de € 400 en € 800. Als je een adviseur inschakelt, betaal je als starter een bedrag tussen € 1.250 en € 2.750. Maar let op: uit onderzoek blijkt dat het inzetten van een adviseur op termijn vaak (veel) meer geld bespaart dan het kost. Dat komt doordat een onafhankelijke adviseur…
• …inzicht heeft in de verschillende producten met ieder hun eigen voorwaarden. Daalt de rente van je hypotheek bijvoorbeeld vanzelf mee naarmate je meer aflost? Kun je jouw hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? En voor welke hypotheekvorm kun je het beste kiezen? Dat zijn keuze-opties die je in de toekomst veel geld kunnen besparen.
• …uit alle aanbieders degene met een zeer gunstige rente voor je kan selecteren. Als je een doe-het-zelf hypotheek afsluit of kiest voor een adviseur van een bank is er maar één product in beeld, terwijl andere producten voordeliger kunnen zijn.

Hoe vind ik een goede hypotheekadviseur?

Wil je er zeker van zijn dat je een bij jou passende en voordelige hypotheek afsluit, zoek dan een adviseur die samenwerkt met (vrijwel) alle aanbieders. Dat kun je makkelijk achterhalen door te kijken naar het dienstverleningsdocument. Dit is een verplicht document waarin de belangrijkste kenmerken van de dienstverlening van een hypotheekadviseur zijn terug te vinden, inclusief de kosten.

Het is verder belangrijk dat je een goede klik hebt met je adviseur. De adviseur helpt je immers bij de grootste uitgave in je leven en je gaat veel met elkaar bespreken. Door onze samenwerking met HypotheekAdvies.nl kun je hypotheekadviseurs vergelijken op een groot aantal kenmerken. Zo vind je altijd een adviseur die bij jou past. Klik op de knop hieronder en ontdek welke adviseurs jou verder kunnen helpen.

Hypotheekadviseur zoeken