Bij het kopen van je eerste huis hoort ook het afsluiten van een hypotheek (tenzij je net de loterij hebt gewonnen). Vroeg of laat loop je tegen de vraag aan of je wél of geen hypotheekadviseur in de arm neemt. Dit artikel helpt je om een afgewogen keuze te maken.

Wat doet een hypotheekadviseur eigenlijk?

Om te beginnen is het belangrijk om scherp te hebben wat een adviseur voor je doet. In de basis zijn dat zeven dingen:

  1. De adviseur berekent wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.
  2. De adviseur helpt je te kiezen uit de verschillende hypotheekvormen, rentevaste perioden, hypotheekvoorwaarden, en verzekeringen.
  3. De adviseur gaat na of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een Starterslening of Nationale Hypotheek Garantie.
  4. Als je een onafhankelijke adviseur inschakelt, dan helpt deze je om een hypotheekverstrekker met een bij jou passend en voordelig product te kiezen.
  5. De adviseur berekent wat een hypotheek en de bijbehorende verzekeringen jou gaan kosten zodat je gefundeerde keuzes maakt. Daarbij worden verschillende varianten naast elkaar gezet, zodat je kan zien wat de ene of de andere variant in euro’s voor jou betekent.
  6. Voordat de adviseur een goede berekening kan maken, zet deze jouw financiële gegevens op een rij, vraagt naar jouw toekomstplannen en bespreekt hoe je tegenover risico staat als er onverwachte dingen in je leven gebeuren.
  7. Tenslotte zorgt de adviseur ervoor dat alles geregeld wordt. Het afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen, het eventueel aanvragen van een Starterslening en Nationale Hypotheek Garantie, het inschakelen van een taxateur en notaris; alles bij elkaar is dit vaak een taai en tijdrovend proces dat heel wat papier-, mail- en belwerk vergt.

Waarom zou ik een hypotheekadviseur inschakelen?

Er zijn grofweg drie redenen om een hypotheekadviseur in te schakelen.

Om te beginnen; een adviseur bespaart je veel tijd en zorgt ervoor dat je betere keuzes maakt. Niet alleen met betrekking tot je hypotheek maar voor jouw totale financiële situatie. Denk aan wat er kan gebeuren bij het overlijden van je partner, als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt. Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om alles hierover zelf uit te zoeken en te regelen.

Ben je iemand die dat wel leuk vindt? Dan kun je bij een aantal banken een zogenaamde Execution Only hypotheek afsluiten. Dat is populair gezegd een doe-het-zelf hypotheek. Daarvoor moet je wel over de juiste kennis beschikken; aanbieders van doe-het-zelf hypotheken zijn verplicht om je een kennis- en ervaringstoets af te nemen. Alleen als je daarvoor slaagt mag je zelf een hypotheek afsluiten. Daarmee heb je natuurlijk nog niet de kennis en ervaring van een hypotheekadviseur, dus doe dit alleen als je jezelf heel zeker voelt van je zaak.

Verder moet je genoeg tijd inruimen om je zaken te regelen! Zie ook punt zeven van de vorige alinea. Realiseer je dat als er onverwacht iets misgaat bij het afsluiten van de hypotheek, je geen adviseur hebt waarop je kan terugvallen voor hulp.

Tot slot bespaart het inschakelen van een onafhankelijk hypotheekadviseur je vaak geld, ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo. Het zelf regelen van een hypotheek kost tussen de € 400 en € 800. Als je een adviseur inschakelt betaal je als starter een bedrag tussen € 1.250 en € 2.750. Dat is best een verschil. Maar let op! Uit onderzoek blijkt dat het inzetten van een adviseur op termijn vaak (veel) meer geld bespaart dan het kost. Dat komt doordat een onafhankelijke adviseur:

  • Inzicht heeft in de verschillende producten met ieder hun eigen voorwaarden. Om maar eens twee voorbeelden te noemen: Daalt de rente van je hypotheek vanzelf mee naarmate je meer aflost? Kun je jouw hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? Dat zijn voorwaarden die je in de toekomst veel geld kunnen besparen en dus een belangrijke rol spelen in de keuzes die je maakt.
  • Uit alle aanbieders degene met de laagste rente voor je kan selecteren. Als je een doe-het-zelf hypotheek afsluit of kiest voor een adviseur van een bank is er maar één product in beeld, terwijl andere producten voordeliger kunnen zijn.

Hoe vind ik een goede hypotheekadviseur?

Wil je er zeker van zijn dat je een bij jou passende en voordelige hypotheek afsluit, zoek dan een adviseur die samenwerkt met (vrijwel) alle aanbieders. Dat kun je makkelijk achterhalen door te kijken naar het dienstverleningsdocument. Dit is een verplicht document dat er bij alle adviseurs hetzelfde uitziet en waarin de belangrijkste kenmerken van hun dienstverlening zijn terug te vinden, inclusief de kosten.

Het is verder belangrijk dat je een goede klik hebt met je adviseur. Die helpt jou bij de grootste uitgave in je leven en dan moet je elkaar goed begrijpen. Door onze samenwerking met HypotheekAdvies.nl kun je hypotheekadviseurs vergelijken op een groot aantal kenmerken, zodat de match tussen jou en je adviseur zo groot mogelijk is. Een andere optie is dat je een aantal adviseurs bezoekt voor een kennismakingsgesprek. Er zijn niet veel mensen die daarvoor kiezen, zo blijkt uit onderzoek, vooral omdat dit erg tijdrovend is.

Hypotheekadviseur zoeken