Als je een huis koopt ga je ervan uit dat je de maandelijkse lasten daarvan kunt betalen. Maar wat als je ziek of werkloos wordt, je partner overlijdt of jullie plotseling uit elkaar gaan? Je moet er niet aan denken dat jij met een hypotheek zit die je plotseling níet meer kan betalen. Voor dit soort situaties biedt het Waarborgfonds Eigen Woning een garantie aan. Deze garantie heet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De NHG beschermt jou als jij de hypotheek niet meer kunt betalen doordat je onverwacht zonder werk komt te zitten, arbeidsongeschikt raakt, uit elkaar gaat of je partner overlijdt. De NHG kijkt samen met de bank of er een passende oplossing voor jouw situatie is. Mocht het zo zijn dat jij je huis moet verkopen en de opbrengst is onvoldoende om jouw hypotheek helemaal mee af te lossen, dan scheldt de NHG jouw restschuld kwijt als je aan hun voorwaarden voldoet. 

Wat zijn de voorwaarden van NHG voor kwijtschelding?

  • Ten eerste moet jouw persoonlijke situatie veranderd zijn. Dat kan zijn omdat je buiten jouw schuld om je baan kwijt bent geraakt, arbeidsongeschikt bent geworden, je partner is overleden of je relatie beëindigd is.
  • Daarnaast moet je samen met je bank of tussenpersoon een berekening maken. Deze berekening moet aantonen dat jij jouw hypotheek niet meer kan betalen.
  • Ook moet je er alles aan gedaan hebben om jouw restschuld zo klein mogelijk te houden. Jouw woning moet bijvoorbeeld in goede staat zijn.
  • Tenslotte moet je proberen om je woning voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen. Met de verkoopopbrengst moet je jouw hypotheek aflossen. Dat doe je in overleg met jouw hypotheekverstrekker.

Wanneer kan je als starter gebruik maken van NHG?

Starters kunnen in 2023 de NHG inzetten als de koopsom van hun woning niet hoger is dan €405.000,-. Als je energiebesparende voorzieningen in je nieuwe huis gaat aanbrengen, zoals een HR ketel of zonnepanelen, kun je zelfs tot €429.300 lenen. Je moet dat extra bedrag dan wel volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen.

Een hypotheek met NHG betekent een lagere rente!

Naast de extra zekerheid die een hypotheek met NHG je geeft, is er nog een groot voordeel. Een hypotheek met NHG kent namelijk een lagere rente dat een hypotheek zonder NHG! In ons artikel over hypotheekrente lees je daar meer over.

Kosten NHG

Om gebruik te maken van de NHG betaal je eenmalig 0,6% van je koopsom. Dus als je hypotheek €300.000,- is, betaal je €1.800,- aan borgtochtprovisie. De NHG kan je afsluiten via jouw hypotheekadviseur of de hypotheekverstrekker die jouw hypotheek verstrekt. 

Is de NHG iets voor jou?

De voorwaarden van NHG zijn voor veel starters ideaal. Twijfel jij of je gebruik wil gaan maken van de Nationale Hypotheek Garantie? Bespreek dat dan met een hypotheekadviseur. We helpen je graag om een passende adviseur te vinden.  

Hypotheekadviseur zoeken