Als je een huis koopt ga je ervan uit dat je de maandelijkse lasten daarvan kunt betalen. Maar wat als je ziek of werkloos wordt, als je partner overlijdt of als jullie plotseling uit elkaar gaan? Je moet er niet aan denken dat jij met een hypotheek zit die je plotseling níet meer kunt betalen. Voor dit soort situaties biedt het Waarborgfonds Eigen Woning de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Nationale Hypotheek Garantie beschermt jou als jij de hypotheek niet meer kunt betalen door onverwachte omstandigheden. Bijvoorbeeld als jij zonder werk komt te zitten of arbeidsongeschikt raakt of als jij en je partner uit elkaar gaan of één van jullie overlijdt. De stichting achter NHG kijkt dan samen met de bank of er een passende oplossing is om je hypotheeklasten alsnog weer betaalbaar te maken.

Mocht er niets anders opzitten dan dat je je huis verkoopt? Dan schelt NHG onder bepaalde voorwaarden je restschuld kwijt als de opbrengst onvoldoende is om de hypotheek helemaal mee af te lossen.

Wat zijn de voorwaarden van NHG voor kwijtschelding?

Uiteraard scheldt NHG niet zomaar je restschuld kwijt. Daarvoor gelden een paar voorwaarden:
Je persoonlijke situatie is veranderd sinds het afsluiten van je hypotheek. Dat kan zijn doordat je buiten jouw schuld om je baan kwijt bent geraakt, doordat je arbeidsongeschikt bent geworden, doordat je partner is overleden of doordat je relatie beëindigd is.
Je maakt samen met je bank of tussenpersoon een berekening. Deze berekening moet aantonen dat jij je hypotheek niet meer kunt betalen.
Je moet er alles aan gedaan hebben om je restschuld laag te houden. Je woning moet bijvoorbeeld in goede staat zijn en je moet – waar dat kon – je maandlasten altijd netjes betaald hebben.
Je moet proberen om je woning voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen. Met de verkoopopbrengst los je zoveel mogelijk af op de hypotheek. Dat doe je in overleg met jouw hypotheekverstrekker.

Wanneer kun je als starter gebruik maken van NHG?

Starters kunnen in 2024 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen als de koopsom van hun woning niet hoger is dan € 435.000. Als je energiebesparende voorzieningen doorvoert in je nieuwe huis, zoals een warmtepomp of zonnepanelen, kun je zelfs tot € 461.000 lenen. Je moet dat extra bedrag dan wel volledig besteden aan energiebesparende voorzieningen.

Een NHG-hypotheek betekent een lagere rente

Naast de extra zekerheid die een hypotheek met NHG je geeft, is er nog een groot voordeel. Een hypotheek met NHG kent namelijk een lagere rente dat een hypotheek zonder NHG. In ons artikel over hypotheekrente lees je daar meer over.

Kosten NHG

Om gebruik te maken van de NHG betaal je eenmalig 0,6% van je koopsom. Dit bedrag heet de borgtochtprovisie. Dus als je hypotheek € 300.000 is, betaal je € 1.800 aan borgtochtprovisie.

NHG kun je afsluiten via je hypotheekadviseur of via de hypotheekverstrekker waar jij je hypotheek hebt afgesloten.  

Is NHG iets voor jou?

De voorwaarden van NHG zijn voor veel starters ideaal. Twijfel jij of je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie? Bespreek dat dan met een hypotheekadviseur. We helpen je graag om een passende adviseur te vinden.    

Hypotheekadviseur zoeken