Bij de aankoop van je eerste huis krijg je te maken met diverse extra kosten. Zo heb je als huiseigenaar een aantal verzekeringen nodig voor je woning. Hieronder nemen we de meest voorkomende verzekeringen met je door.

Overlijdensrisicoverzekering

Niet het meest vrolijke onderwerp, maar wel belangrijk om goed geregeld te hebben: welke impact heeft het op jullie financiële situatie als een van jullie komt te overlijden? Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, krijgt de achterblijvende partner een bedrag uitgekeerd. Hiermee kan diegene (een deel van) de hypotheek aflossen, zodat de woonlasten lager worden en betaalbaar blijven.

Om die reden wordt een overlijdensrisicoverzekering door sommige hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. Een hypotheekadviseur kan je daar meer over vertellen.

Opstalverzekering

Je eigen huis is jouw kostbaarste bezit. Als er schade ontstaat aan je woning, loopt het al snel in de papieren. Daarom sluit je een opstalverzekering af. Deze verkering dekt schade aan de “onroerende zaken”, zoals het huis, een schutting, leidingen en zonnepanelen. Het gaat dan om schade die ontstaat zonder dat jij daar iets aan kunt doen, bijvoorbeeld schade door een brand, storm of inbraak.
Hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering verplicht. Logisch, want je huis is het onderpand van de hypotheek. Als je huis afbrandt, is hun onderpand ook weg.

Inboedelverzekering

Met de opstalverzekering verzeker je het huis zelf, terwijl je met een inboedelverzekering de spullen ín het huis verzekert. Denk aan jouw meubels, gordijnen, elektronica, zonneschermen, etc. Als deze spullen gestolen worden of beschadigd raken door bijvoorbeeld een brand of lekkage, vergoedt de verzekeraar dat. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.

Aansprakelijkheidsverzekering

Schade bij jezelf is natuurlijk vervelend, maar bij een ander al helemaal. Daarom kan het handig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Vrijwel alle Nederlanders hebben zo’n verzekering lopen.

Deze verzekering vergoedt de schade die je per ongeluk bij een ander veroorzaakt. Denk aan het glas rode wijn dat je tijdens de housewarming van de buren op hun gloednieuwe tapijt laat vallen, of de televisie die tijdens het helpen verhuizen van vrienden uit je handen glijdt.

Andere verzekeringen?

Daarnaast zijn diverse andere verzekeringen mogelijk. Zo kun je ook kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering, die je gratis hulp biedt van een advocaat of jurist in lastige situaties. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan soms handig zijn als jij ondernemer bent. Een hypotheekadviseur kan je over elk van die verzekeringen meer vertellen.

Advies over verzekeringen voor jouw woning?

Wil je weten welke verzekeringen jij nodig hebt? Als je een hypotheekadviseur inschakelt, adviseert die je ook over voor jou noodzakelijke en passende verzekeringen. Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt!

Hypotheekadviseur zoeken