Bij de aankoop van je eerste huis krijg je te maken met een aantal extra kosten. Zo heb je als huiseigenaar een aantal verzekeringen nodig voor je woning. Hieronder zijn de meest voorkomende verzekeringen op een rijtje gezet.

Overlijdensrisicoverzekering

Niet het meest vrolijke onderwerp maar wel belangrijk om goed geregeld te hebben; wat gebeurt er met jullie financiële situatie als een van beiden komt te overlijden. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten krijgt de nabestaande een bedrag uitgekeerd. Hiermee kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost, zodat de woonlasten lager worden en betaalbaar blijven voor de achterblijver. Precies daarom wordt een overlijdensrisicoverzekering door sommige hypotheekverstrekkers verplicht gesteld.

Opstalverzekering

Je eigen huis is jouw kostbaarste bezit. Als er schade ontstaat loopt het dan ook al snel in de papieren. Daarom sluit je een opstalverzekering af. Deze verkering dekt schade aan de 'onroerende zaken' zoals het huis, een schutting, leidingen en zonnepanelen. Het gaat dan om schade die ontstaat zonder dat jij daar iets aan kan doen, zoals een brand, storm, of schade die ontstaat door inbraak. Hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering verplicht. Logisch, want je huis is het onderpand van de hypotheek en als dat bijvoorbeeld afbrandt is het onderpand ook weg.

Inboedelverzekering

Met de opstalverzekering verzeker je het huis zelf, terwijl je met een inboedelverzekering de spullen ín het huis verzekert. Denk aan jouw meubels, gordijnen, electronica, zonneschermen, et cetera. Als deze spullen gestolen worden of beschadigd raken door bijvoorbeeld een brand of lekkage, vergoedt de verzekeraar dat. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Schade bij jezelf is natuurlijk vervelend, maar bij een ander al helemaal. Daarom kan het handig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die je per ongeluk bij een ander veroorzaakt. Denk aan het glas rode wijn dat je tijdens de housewarming van de buren op hun gloednieuwe tapijt laat vallen... 

Verzekeringen afsluiten

Wil jij weten welke verzekeringen jij nodig hebt? Als je een hypotheekadviseur inschakelt, adviseert deze je ook over de voor jou noodzakelijke en passende verzekeringen.

Hypotheekadviseur zoeken