Yes, de afspraak staat. Je wilt een eerste huis gaan kopen en gaat met een hypotheekadviseur jouw financiële mogelijkheden verder uitdiepen. Spannend, maar ook leuk!

Wat kun je eigenlijk verwachten van dit eerste gesprek en wat moet je allemaal bij de hand hebben? Wij helpen je verder. 

Wat kun je verwachten van een eerste hypotheekgesprek?

Een eerste hypotheekgesprek wordt ook wel een oriëntatiegesprek genoemd. Het is in de meeste gevallen een gratis gesprek. Je maakt tijdens dit gesprek kennis met de hypotheekadviseur. De adviseur legt uit wat hij voor je kan doen en wat dat gaat kosten.

Daarnaast brengt de adviseur globaal jouw financiële situatie in kaart. Ook berekent hij jouw maximale hypotheek en de maandlasten die daarbij horen. Zo weet je hoeveel jij ongeveer kunt lenen en in welke prijsklasse je dus naar een huis kunt kijken. Soms krijg je na het gesprek een oriëntatierapport mee, zodat je later alles nog eens rustig kunt doornemen.

Belangrijke documenten voor het eerste gesprek

Heb jij een eerste hypotheekgesprek gepland staan? Neem dan de volgende documenten in elk geval mee:

o een geldig paspoort of ID-kaart (en ook het ID-bewijs van je partner als je het huis met een partner koopt);
o informatie over jouw inkomen (en over het inkomen van je partner als je het huis met een partner koopt):
   • als je in loondienst bent: een recente loonstrook
   • als je zelfstandig ondernemer bent: de laatste drie aangiftes inkomstenbelasting en/of de jaarcijfers van de laatste drie jaar         (of je jaarcijfers van het afgelopen jaar en je eerdere loonstroken als  je pas één jaar ondernemer bent)
o een taxatierapport of WOZ-beschikking als je al een woning op het oog hebt of op een woning aan het bieden bent;
o de koopovereenkomst als de koop al rond is;
o de polisbladen (van jou en van je eventuele partner) als je levensverzekeringen hebt lopen;
o een uitdraai van MijnPensioenoverzicht.

Ga goed voorbereid het gesprek in

Wil jij jezelf nog beter voorbereiden op het eerste hypotheekgesprek? Lees dan ook de andere artikelen op StartersHypotheek.nl.

Heb je nog geen hypotheekadviseur op het oog? Ga naar HypotheekAdvies.nl. en vind via de gratis vergelijkingstool dé hypotheekadviseur die aan jouw wensen voldoet.