Een eerste hypotheekgesprek, waar moet jij aan denken?

Je hebt een afspraak gemaakt met een hypotheekadviseur. Maar wat kan je eigenlijk verwachten van dit eerste gesprek en wat moet je allemaal mee nemen?

Wat kan jij verwachten van een eerste hypotheekgesprek?

Een eerste hypotheekgesprek wordt ook wel een oriëntatiegesprek genoemd. Het is in de meeste gevallen een gratis gesprek. Je maakt kennis met jouw hypotheekadviseur en deze legt uit wat hij voor jou kan doen en wat dat gaat kosten. Daarnaast inventariseert de adviseur globaal jouw financiële situatie en berekent jouw maximale hypotheek. In sommige gevallen krijg je na het gesprek een oriëntatierapport mee, zodat je thuis alles nog eens rustig kan doornemen.

Wat je in ieder geval mee moet nemen:

  • Een geldig paspoort of ID-kaart (twee stuks als je het huis met een partner koopt).
  • Gegevens over jouw inkomen (twee maal als je het huis met een partner koopt):
    • Als je in loondienst bent: een recente loonstrook.
    • Als je zelfstandig ondernemer bent: de laatste drie aangiftes inkomstenbelasting en/of de cijfers van de laatste drie jaar.
  • Als je of jullie een woning op het oog hebben of op een woning aan het bieden zijn en je beschikt al over een taxatierapport of de WOZ beschikking, neem die dan mee.
  • Als je al een woning hebt gekocht, neem dan ook de koopovereenkomst mee.
  • Als je levensverzekeringen hebt lopen, neem daarvan dan de polisbladen mee (ook die van je partner).

Ga goed voorbereid het gesprek in!

Wil jij jezelf nog beter voorbereiden op jouw eerste hypotheekgesprek? Bekijk dan de andere artikelen op onze website. Zo word je tijdens je eerste gesprek niet overspoeld met termen die jij niet kent.

Wil jij de checklist downloaden? klik dan hier