Je hebt je studie afgerond, bent aan het werk en op zoek naar je eigen huis. Alleen heb je tijdens je studiejaren wel een studieschuld opgebouwd. Nu vraag jij jezelf af welke invloed die studieschuld heeft op jouw hypotheek. Hieronder leggen wij dat uit.

Hoe werkt een hypotheek met studieschuld?

Om te bepalen hoe hoog jouw hypotheek maximaal mag zijn, kijkt de hypotheekverstrekker behalve naar jouw inkomen ook naar jouw financiële lasten. Hieronder valt onder andere jouw studieschuld. Dit doet de hypotheekverstrekker om er zeker van te zijn dat jij straks jouw maandlasten kunt betalen. Want het bedrag dat jij maandelijks van je studieschuld aflost kan jij niet gebruiken voor het betalen van je hypotheek.

Invloed studieschuld op mijn maximale hypotheek

De invloed van jouw studieschuld op jouw hypotheek is afhankelijk van het jaar waarin jij begonnen bent met studeren. Vóór 2015 kregen studenten een studiebeurs en konden daarnaast aanvullend lenen. De beurs werd omgezet naar een gift als jij je studie binnen tien jaar haalde. De aanvullende lening moest je wel altijd terugbetalen.
In september 2015 is het leenstelsel ingegaan. Dit betekent dat studenten niet langer een studiebeurs krijgen maar een studentenlening kunnen afsluiten. Deze lening wordt niet omgezet in een gift en moet dus altijd worden terugbetaald.

Verschil tussen studieschuld van vóór en na 2015

  • Als je met een aanvullende lening een studieschuld hebt opgebouwd voor september 2015, dan rekent jouw hypotheekverstrekker met een maandelijkse last van 0,65% van jouw totale studieschuld.
  • Als je een studieschuld hebt opgebouwd na september 2015, dan rekent jouw hypotheekverstrekker met een maandelijkse last van 0,35% van jouw totale studieschuld.

Hieronder staat een kleine rekensom, om beide situaties te verduidelijken.

Studieschuld aanvullende lening (voor 2015)

Jouw totale studieschuld was €17.500. Dan wordt er per maand 0,65% van dit bedrag van je maximale maandelijkse leenbedrag afgetrokken.

€17.500 x 0,65% = €113,75

Als jouw maximale hypotheeklast per maand exclusief studieschuld €800 is, dan wordt jouw maximale hypotheeklast per maand nu €686,25 (€800 - €113,75).

Studieschuld leenstelsel (vanaf september 2015)

Jouw totale studieschuld was €17.500. Dan wordt er per maand 0,35% van dit bedrag van je maximale maandelijkse leenbedrag afgetrokken.

€17.500 x 0,35% = €61,25

Als jouw maximale hypotheeklast per maand exclusief studieschuld €800 is, dan wordt jouw maximale hypotheeklast per maand nu €738,75 (€800 - €61,25).

Kan ik mijn studieschuld verzwijgen?

Als starter ben je verplicht om jouw studieschuld te melden. Mocht de hypotheekverstrekker er achter komen dat jij je studieschuld niet hebt gemeld, dan kan deze eisen dat je de hypotheek direct terugbetaalt. Kom je in financiële moeilijkheden dan zal de NHG een eventuele restschuld niet kwijtschelden.

Wil jij weten wat er voor jou mogelijk is?

Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan jouw maximale hypotheek berekenen, rekening houdend met de studieschuld die je hebt opgebouwd. Zo weet jij waar je aan toe bent voordat jij op zoek gaat naar een woning. Vergelijk op basis van jouw voorkeuren verschillende hypotheekadviseurs en kies de hypotheekadviseur die bij jou past.

Hypotheekadviseur zoeken