Je hebt je studie afgerond, bent inmiddels aan het werk en bent op zoek naar je eigen huis. Alleen heb je tijdens je studiejaren wel een studieschuld opgebouwd. Nu vraag jij je af welke invloed die studieschuld heeft op jouw hypotheek. Hieronder leggen wij dat uit.

Hoe werkt een hypotheek met studieschuld?

Om te bepalen hoe hoog jouw hypotheek maximaal mag zijn, kijkt de hypotheekverstrekker naar je inkomen én naar je financiële lasten. Onder financiële lasten valt onder andere jouw studieschuld.
De hypotheekverstrekker neemt die mee in de berekening om er zeker van te zijn dat jij straks je maandlasten kunt betalen. Het bedrag dat jij maandelijks voor je studieschuld betaalt aan aflossing en rente, kun je immers niet gebruiken voor het betalen van je hypotheek.

Invloed studieschuld op mijn maximale hypotheek

De invloed van je studieschuld op je hypotheek is afhankelijk van het jaar waarin jij begonnen bent met studeren. Vóór 2015 kregen studenten een studiebeurs en konden daarnaast aanvullend lenen. De beurs werd omgezet naar een gift als jij je studie binnen tien jaar haalde. De aanvullende lening moest je wel altijd terugbetalen.

Vanaf september 2015 tot september 2023 gold het leenstelsel. Dit betekent dat studenten niet langer een studiebeurs kregen maar een studentenlening konden afsluiten. Deze lening werd niet omgezet in een gift en moest dus altijd worden terugbetaald.

Vanaf het collegejaar 2023-2024 is het leenstelsel overigens geschrapt. Studenten die tijdens het leenstelsel geen basisbeurs kregen, kunnen een tegemoetkoming ontvangen. Er wordt nog over gedebatteerd hoe die tegemoetkoming eruit gaat zien.

Verschil tussen studieschuld vóór en na 2015

• Als je met een aanvullende lening een studieschuld hebt opgebouwd vóór september 2015, dan rekent jouw hypotheekverstrekker met een maandelijkse last van 0,65% van jouw totale studieschuld.
• Als je een studieschuld hebt opgebouwd tussen september 2015 en september 2023, dan rekent jouw hypotheekverstrekker met een maandelijkse last van 0,35% van jouw totale studieschuld.


Hieronder staat een kleine rekensom, om beide situaties te verduidelijken.

Studieschuld aanvullende lening (voor 2015)

Jouw totale studieschuld was €17.500. Dan wordt er per maand 0,65% van dit bedrag van je maximale maandelijkse leenbedrag afgetrokken.

€17.500 x 0,65% = €113,75

Als jouw maximale hypotheeklast per maand exclusief studieschuld €800 is, dan wordt jouw maximale hypotheeklast per maand nu €686,25 (€800 - €113,75).

Studieschuld leenstelsel (vanaf september 2015)

Jouw totale studieschuld was €17.500. Dan wordt er per maand 0,35% van dit bedrag van je maximale maandelijkse leenbedrag afgetrokken.

€17.500 x 0,35% = €61,25

Als jouw maximale hypotheeklast per maand exclusief studieschuld €800 is, dan wordt jouw maximale hypotheeklast per maand nu €738,75 (€800 - €61,25).

Kan ik mijn studieschuld verzwijgen?

Nee, als starter ben je verplicht om jouw studieschuld te melden. Overigens kunnen hypotheekaanbieders vaak ook via hun systeem inzien of jij een studieschuld hebt of niet.

Mocht de hypotheekverstrekker erachter komen dat jij je studieschuld niet hebt gemeld, dan kan deze eisen dat je de hypotheek direct terugbetaalt. Kom je in financiële moeilijkheden nadat je een studieschuld hebt verzwegen, dan zal de Nationale Hypotheek Garantie een eventuele restschuld niet kwijtschelden.

Wil jij weten wat er voor jou mogelijk is?

Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan jouw maximale hypotheek berekenen, rekening houdend met de studieschuld die je hebt opgebouwd. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vergelijk op basis van je voorkeuren verschillende hypotheekadviseurs en kies de hypotheekadviseur die bij jou past.

Hypotheekadviseur zoeken