Voor starters zijn er niet veel speciale producten. De WelThuis Startershypotheek van a.s.r. is de uitzondering op de regel. Deze hypotheek heeft een extra lange looptijd van 40 jaar. Door die langere looptijd betaal je minder maandlasten en kun je daardoor mogelijk meer lenen. Lees hieronder meer over de a.s.r.-startershypotheek.

Waarom de WelThuis Startershypotheek van a.s.r.?

Bijna alle hypotheken hebben een looptijd van maximaal 30 jaar. Dat is ooit bedacht zodat je de hypotheek volledig hebt terugbetaald als je met pensioen gaat. Meestal daalt je inkomen en dan is het prettig als je vaste lasten lager worden.

Máár die gedachte is wellicht wat achterhaald. Twintig jaar geleden gingen mensen met 65 jaar met pensioen en soms zelfs eerder. Inmiddels is de pensioenleeftijd al opgeschroefd naar 67. En op welke leeftijd kunnen de twintigers en dertigers van nu met pensioen? Waarschijnlijk pas na de 67. Dan is het best logisch om ook langer de tijd te nemen om je hypotheek terug te betalen, zo dacht a.s.r. Daarom hebben zij de WelThuis Startershypotheek in het leven geroepen met een looptijd van 40 jaar.

Een langere looptijd biedt je extra financiële ruimte om leuke dingen te doen of, als je gewoon wat meer zekerheid wilt, de mogelijkheid om extra te sparen of je studieschuld terug te betalen.

Extra lange looptijd

Met de WelThuis Starters hypotheek van a.s.r. kun je kiezen voor een extra lange looptijd tot zelfs 40 jaar. Je betaalt dan wel langer maandlasten, waardoor je totale kosten wat hoger zijn. Maar per maand betaal je aanzienlijk minder dan bij een looptijd van 30 jaar. 

Verder werkt deze hypotheek van a.s.r. als een annuïteitenhypotheek: je betaalt elke maand hetzelfde bedrag. Dat bedrag bestaat deels uit rente en deels uit maandelijkse aflossing. Op de einddatum van de hypotheek heb je de hypotheek met de maandelijkse aflossingen helemaal terugbetaald. Tussentijds extra aflossen is ook mogelijk; dit kan tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij.

Hypotheekrenteaftrek bij de startershypotheek van a.s.r.

Je moet er wel rekening mee houden dat hypotheekrenteaftrek in principe geldt voor hypotheken met een looptijd van 30 jaar. Daarom is bij de WelThuis Startershypotheek een deel van de betaalde rente niet aftrekbaar. Dit niet-aftrekbare deel wordt elk jaar groter en zorgt ervoor dat je elk jaar minder terugkrijgt van de Belastingdienst.

Omdat je maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek, heb je bovendien de laatste 10 jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dan ga je dus netto maandelijks meer betalen. 

Advies over deze startershypotheek?

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van dit product? Ga dan in gesprek met een hypotheekadviseur. Die kan een berekening maken van jouw hypotheekopties op basis van je persoonlijke situatie. We helpen je graag om een deskundige adviseur te vinden. 

Hypotheekadviseur zoeken